כנס להט"ב זהב - אוכלוסיית הלהט"ב והגיל השלישי

ב-21 לפברואר, 2019, התקיים באוניברסיטת ת"א יום העיון להט"ב זהב עבור אנשי ונשות מקצוע מתחומי הטיפול והמחקר העוסקים בקהילת הלהט"בים בגיל השלישי

יום העיון אורגן בשיתוף פעולה בין מכון הרצג לחקר ההזדקנות והזיקנה, האגודה למען הלהט"ב בישראל, ג'וינט-אשל, חוש"ן (חינוך ושינוי: מרכז החינוך וההסברה של הקהילה הגאה בישראל), מינהל השירותים החברתיים בעיריית ת"א-יפו, והמרכז הגאה - המרכז העירוני לקהילה הגאה בתל אביב.

יום העיון נפתח בדברי פתיחה וברכות מאת מארגני הכנס. בירכו: פרופ' דב שמוטקין, ראש מכון הרצג; ד"ר עינת ארגוון, מנהלת תחום זקנה במינהל השירותים החברתיים בעיריית תל אביב-יפו; גב' חן אריאלי, יו"ר האגודה למען הלהט"ב; ומר יוסי היימן, מנכ"ל ג'וינט-אשל.

בהמשך ניתנו ארבע הרצאות, שהתייחסו לצרכים ולייחודיות של הקהילה הלהט"בית המזדקנת. להלן רשימת ההרצאות:

זיקנה בצבעי הקשת – ממצאי סקר בנושא להט"בים מזדקנים. מרצים: ד"ר יצחק שנור וד"ר איילת ברג-ורמן, מכון מאיירס-ג'וינט-ברוקדייל. ההרצאה פירטה את האתגרים והקשיים השונים של להט"בים מזדקנים/ות בישראל, וכן את יחסיהם עם שירותי מערכות החינוך והרווחה. באופן כללי, המחקר שבוצע מצביע על כך שקשיי הזיקנה - מבחינת תופעות כמו ניכור או בדידות - מועצמים בקרב להט"בים. מבחינת היחסים עם שירותי החינוך והרווחה, רובם המכריע של הפונים למערכות אלו לא נתקל שם באפליה, אך אכן ישנם  חששות רבים ואי נוחות במפגש בין הפונה לבין הצוות המטפל.

סוגיות משפטיות – להט"ב בגיל השלישי. מרצה: עו"ד מיכל עדן, יו"ר ועדת זכויות להט"ב בלשכת עורכי הדין. ההרצאה סקרה את הקשיים והכשלים המשפטיים הקיימים בפני להט״בים בגיל השלישי במצבי משבר, כמו, לדוגמה,  אשפוז או פטירה של בן/בת הזוג. אוכלוסייה זו נמצאת בסכנת הדרה כפולה:  גם מפאת נטייתם המינית וגם מפאת גילם. ההרצאה סקרה גם דרכים משפטיות - כמו ייפוי כוח, צוואות ועוד – בכדי  להתמודד עם כשלים אלו.

רווחה פסיכולוגית בקרב גברים הומואים וביסקסואלים מבוגרים וזקנים בישראל: אתגרים לצד חוזקות. מרצים: ד"ר גבע שנקמן לכברג, מהמרכז הבינתחומי הרצליה, וד"ר כפיר יפרח, מהמרכז האקדמאי רופין. ההרצאה הציגה ממצאים ממחקרים עדכניים אודות השניוּת של חוסן לעומת פגיעות, כפי שהיא מתבטאת באספקטים שונים של בריאות נפשית בקרב הומוסקסואלים מזדקנים וזקנים. כך, למשל, באוכלוסייה זו עמדות פסיכולוגיות שליליות כלפי זיקנה קשורות לפגיעוֹּת יתר, בעוד שהורוּת קשורה למשמעות רבה יותר בחיים. ממצאים אלו ורבים נוספים מהמחקרים הללו הם בעלי השלכות לשדה הייעוצי-טיפולי.

לסביות או לא להיות – כשסקסיזם, הומופוביה ואייג'יזם נפגשים. מרצה:  ד"ר רותי ליטוין, עו"ס, פסיכותרפיסטית וגרונטולוגית. ההרצאה עסקה בהכרת והערכת הנראטיב האישי של נשים לסביות בתהליכי התבגרות וזיקנה, והניסיון לפתח חוויה של נראות, משמעות והכרה אחרי שנים של הסתתרות וחרדה. כן הוצגו החסמים מהן סובלות לסביות מזדקנות במפגש מול מערכות הרווחה ובריאות הנפש, ונידונו דרכי ההתערבות שיש לפתח על מנת להגביר את ההיענות לטיפול בקרב אוכלוסייה זו.

יום העיון הסתיים בפאנל של סיפורי חיים אישיים מאת להט"בים מבוגרים/ות, בהנחיית נטע וולף, רכזת תחום חוש״ן זהב בעמותת חוש״ן. המשתתפים: אפרת טילמה (71),  מראשונות הנשים הטרנסיות בישראל, מתנדבת במשטרת ישראל ומחברת הספר "לזאת יקרא אישה"; מרדכי זילברמן (85), אשר שכל לפני שנה את בן-זוגו לאחר 60 שנות זוגיות, פעיל למען הלהט"בים בגיל השלישי והרביעי;
רובין רוזנבאום (64),  עו"ס קלינית, עובדת בארגונים ציבוריים ובקליניקה פרטית, ופעילה בקהילה הגאה. המשתתפים סיפרו על התמודדותם עם ההדרה והאפליה סביב נטייתם המינית, ולצד זאת גם על רגעים של סיפוק והצלחה בחייהם.

מכון הרצג מבקש להודות לכל המרצים, המשתתפים והגופים המארגנים על תרומתם ליום העיון המוצלח והחשוב הזה.   

לקריאת תקצירים נרחבים יותר לחצו כאן

2

שלי נתן, מנהלת תחום פסיכוסוציאלי באגודת הלהט"ב  וד"ר כפיר יפרח מהמרכז האקדמי רופין וחוקר במכון הרצג.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>