מאמרים והרצאות
מאמרים
תובנות משנות מחקריי בגרונטולוגיה, על העניין והשליחות בהוראה ובמחקר על זיקנה - מאת פרופ' דב שמוטקין, ראש מכון הרצג. פורסם במגזין דורות במאי 2019. לחץ כאן לקריאת המאמר "תובנות משנות מחקריי בגרונטולוגיה"
מה אם... הזמן אינו מרפא? - מחקר חדש שנערך במכון הרצג, אוני' ת"א על אוכלוסיות זקנות ייחודיות, מגלה כי חוסן ופגיעות מתקיימים בו-זמנית זה לצד זה.
לחץ כאן לקריאת מאמר באנגלית אודות מחקר במכון הרצג על אוכלוסיות זקנות ייחודיות.
הסליחה מזוית אישית ומקצועית - דרכה של סליחה ביחסים הדדיים, בקשר בינדורי, בטיפול בזיקנה ובחוויות אישיות ומשפחתיות. מאת: תום עיבל, רכז אקדמי במכון הרצג לחקר ההזדקנות והזיקנה, אוניברסיטת תל-אביב. התפרסם לראשונה במגזין "הגיל החדש" של האגף לייעוץ לקשיש – ביטוח לאומי, גיליון 22, נובמבר 2016. לחץ כאן לקריאת המאמר "דרכה של סליחה ביחסים הדדיים, בקשר בינדורי, בטיפול בזיקנה ובחוויות אישיות ומשפחתיות".
להתיר את הכבלים מחסרי הישע - פרופ' יסכה כהן מנספילד. קשירה של אדם בכפייה פירושה שללא משפט נשללת חירותו הבסיסית ביותר לתנועה. על כן יש לאסור קשירות של מאושפזים, בעיקר קשישים הסובלים מדמנציה. פורסם בעיתון "הארץ" ב-6.7.2014.
לחץ כאן לקריאת המאמר "להתיר את הכבלים מחסרי הישע" אודות קשירה של אדם בכפייה.
חשיפה לטראומה ואריכות ימים: דעות מומחים:
"בעקבות פרסום המאמר: Against All Odds: Genocidal Trauma Is Associated with Longer Life-Expectancy of the Survivors המורה על אריכות ימים בקרב ניצולי שואה וכתבתו של ד"ר איתי גל, שהתפרסמה ב- ynet "כנגד כל הסיכויים - ניצולי שואה חיים יותר", ביקשנו את התייחסותם של שני מומחים, פרופ' דב שמוטקין - פרופ' לפסיכולוגיה וראש מכון הרצג לחקר ההזדקנות והזקנה באוניברסיטת תל אביב ופרופ' יונה סכלקנס, פרופ' לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה ומומחה לדמוגרפיה מהאוניברסיטה העברית בירושלים."
לחץ כאן קריאת הדעות של פרופ' דב שמוטקין ופרופ' יונה סכלקנס בנוגע למאמרים המורים על אריכות ימים בקרב ניצולי שואה.
הדעות פורסמו במסגרת שיח מומחים על חשיפה לטראומה ואריכות ימים, שפורסם בעלון המידע לחודש אוקטובר 2013 של מרכז ידע לחקר הזדקנות האוכלוסייה בישראל.
ראיון עם פרופ' שמוטקין, ראש מכון הרצג, במגזין דורות מס' 150, יולי 2013, בנושא:
"זיקנה היא לא רק עניין של זקנים וחוקרים. היא נושא קיומי חידתי לאדם בכל גיל"
לחץ כאן לקריאת הראיון עם פרופ' דב שמוטקין ראש מכון הרצג
ראיון עם פרופ' חזן חיים, פרופ' יסכה כהן מנספילד ופרופ' דב שמוטקין, בכתב העת של אוניברסיטת תל-אביב חורף 2008/09 בנושא:
"ללמוד מהזקנים על עצמנו"
לחץ כאן לקריאת הראיון עם פרופ' חיים חזן, פרופ' יסכה כהן-מנספילד ופרופ' דב שמוטקין
מחקרים: הפער הדיגיטלי בין הקשישים לצעירים הולך ומצטמצם:
בתאריך 11.6.2015 התקיים כנס בנושא האינטרנט והגיל השלישי, של מכון הרצג לחקר ההזדקנות והזיקנה ו- Orange Institute for Internet Studies - Tel Aviv University.
בעיתון האינטרנטי "אנשים ומחשבים", פורסמה כתבה המסכמת את הנושאים שהועלו.
לחץ כאן לקריאת הכתבה אודות כנס שנערך על-ידי מכון הרצג ובו הוצגו מחקרים שמעלים כי בני הגיל השלישי מצמצמים את הפער הדיגיטלי בינם לבין הצעירים.
כתבות בנושא "תרחיש עולם עויין"
בני ניצולי השואה חרדים יותר מאיום הגרעין האיראני:
מחקר חדש שפורסם בגיליון האחרון של כתב העת של האיגוד הפסיכולוגי האמריקאי, בדק את השפעת איום הגרעין האיראני על צאצאים של ניצולי שואה. מחבר מחקר, ד"ר עמית שרירא מהחוג המשולב למדעי חברה בבר אילן, בדק "תרחיש עוין" בקרב דור שני לניצולי שואה. "תרחיש עוין" הוא מונח שנטבע על ידי החוקר הישראלי פרופ' דוב שמוטקין, ראש מכון הרצג, ומתאר תרחיש אפשרי של איומים ממשיים או פוטנציאליים לחייו של אדם.
לחץ כאן לקריאת כתבה אודות מחקר חדש שבדק את השפעת איום הגרעין האירני על צאצאים של ניצולי שואה. פורסם ב- 15.4.2015 באתר nrg
השפעת השואה על הדור השני - חבויה:
גם אם כלפי חוץ נראה שהדור השני לא חווה בבית את השואה, מסתבר שהחוויה חבויה בתוכם ובמקרים מסוימים היא תפרוץ.
לחץ כאן לקריאת הכתבה שעוסקת בהשפעת השואה על בני הדור השני. פורסם באתר ערוץ 7, 16.4.2015.
מה בין מכון הרצג, סדרת הרצאות וגשר לקהילה...?
כחלק ממסורת רבת שנים של שיתוף פעולה עם בנק דיסקונט, לטובת גימלאי הבנק, מכון הרצג מארגן ומפיק סדרת הרצאות שנתיות עם תכנים משתנים, המתקיימות באוניברסיטת תל-אביב. לחץ כאן לקריאה אודות סדרת הרצאות של מכון הרצג עבור גימלאי בנק דיסקונט.
רשמים מסדרת הרצאות לגמלאי בנק דיסקונט (תשע"ד-תשע"ה):
לחץ כאן לקריאה אודות הרצאתו של מוטי רוזנבלום על משבר האתיקה בעיתונות הישראלית
לחץ כאן לקריאה אודות הרצאתו של יואל שתרוג 'מעורב ירושלמי' - מסע מרתק לעיר הזהב והנחושת והאור
לחץ כאן לקריאה אודות הרצאתה של אדי אלון 'כי סערת עלי' - על המשורר נתן אלתרמן
לחץ כאן לקריאה אודות הרצאתה של אדי אלון 'אהבות סוערות בכוס קפה' - סיור וירטואלי בבתי הקפה הספרותיים של ת"א בשנות ה-30
יצירה, משחק ודרמה – בריאות, משמעות ואושר בזיקנה:
מאת ד"ר רונן ברגר | ראיון למגזין דורות מסר לעניין, גיליון 168 | יוני 2015
במאמר ניתן דגש על המשמעות והפוטנציאל של השימוש בדרמה, משחק ויצירה לקידום התפתחות ותהליכי פרידה, ולהפגת בדידות בגיל המבוגר, במטרה לקדם תהליכי התפתחות בקרב זקנים בכלל, ונושאים הקשורים להפגת בדידות ולהתמודדות עם תהליכי פרידה בפרט. הדברים מבוססים על עבודתה של קבוצת דרמה תרפיה, במסגרת עמותת ותיקי הגליל, ומפורסמים לקראת כנס "יצירה, משחק ודרמה – בריאות, משמעות ואושר בזיקנה", שערך מכון הֶרְצֶג לחקר ההזדקנות והזיקנה, באוניברסיטת תל-אביב, ב-25 ביוני 2015.
לחץ כאן לקריאת המאמר "יצירה, משחק ודרמה - בריאות, משמעות ואושר בזיקנה" מאת ד"ר רונן ברגר מאת ד"ר רונן ברגר
הרצאות
בני כמה אנחנו מרגישים ואיך זה משפיע על בריאותנו? - פרופ' עמית שרירא מאוניברסיטת בר-אילן מרצה במסגרת ההרצאות "מדע על הבר".
לחץ כאן לצפייה בהרצאה "בני כמה אנחנו מרגישים ואיך זה משפיע על בריאותנו?"